5 grundläggande SEO-tips

22 mars, 2017

SEO (sökmotoroptimering) är avgörande för att din hemsida ska synas bra för potentiella kunder. Det viktiga är att rankas högt på söksajter och naturligtvis helst på första sidan, eftersom 75 % av de som söker aldrig klickar vidare till sidan 2 i sökresultatet.
Genom att följa dessa råd, bör du kunna göra din hemsida mer tillgänglig och i slutändan mer attraktiv för potentiella kunder.

 • Undersök hur du syns 
  Innan du börjar optimera din hemsida, behöver du förstå hur sökning fungerar. Sök efter din egen hemsida eller de tjänster/produkter du erbjuder. Använd sökord som du tror de som söker skulle använda och studera var din hemsida visas och hur den presenteras. Det kan också vara bra att använda något sorts SEO verktyg för att komma fram till vilka söktermer som besökare använder för att hitta till din hemsida. 
 • Bestäm var sökorden ska finnas 
  Det är viktigt att varje sida på din sajt är optimerad med rätt sökord, så att de som söker väljer just din hemsida i söklistan. On Page SEO innebär att använda sökord på rätt sätt för att din sida ska rankas högt av sökmotorerna. Gör en uppställning över vilka sökord, som passar innehållet på dina olika sidor, 2–3 sökord/sida. Bestäm sedan var sökorden ska användas: I sidans text, titel och/eller bilder. 
  Då mobilsökningar fortsätter att öka, är det naturligtvis nödvändigt att din sajt även är mobilanpassad. 
 • Länka internt 
  Intern länkning stärker värdet av webbsidans optimering. Den första regeln är att se till att länkarna är tydliga, att besökaren förstår vart en länk går. Länka vidare till liknande innehåll på sidan, låt inte alla länkar gå tillbaka till startsidan. En tydlig länkning håller kvar besökaren på sidan, men erbjud inte för många länkar, det kan ge motsatt effekt.
 • Skaffa externa länkar 
  En studie av SEO-specialister visar att webbsidor med länkar som går till andra högt rankade relevanta webbsidor, rankas högre än sidor utan externa länkar. Länka alltså till andra webbsidor, men se till att dessa sidor har ett innehåll som är relevant till innehållet på din webbsida. 
  Även länkar som går till din webbsida från andra sajter påverkar din rankning hos sökmotorerna. Länkar många sidor till din, ses det som en kvalitetsstämpel. 
 • Undvik bestraffningar 
  Då Google är helt dominant på sök, är det deras regler du behöver följa. Googles grundläggande princip är att de vill att din SEO, innehåll och länkning ska vara så organisk som möjligt. Så se upp med länkning mellan sidor som är helt irrelevanta eller slumpmässig länkning. Se också till att dina sökord är relevanta till textinnehållet på motsvarande sida.
  Om du inte håller vad du lovar med en länk eller sökord, kommer du att bestraffas med sämre ranking.

Dessa tips kommer att hjälpa dig att skapa en optimerad hemsida som tilltalar både sökmotorer och dina följare och i längden öka antalet besökare.

Läs hela artikeln på Insights for Professionals.

Eva Kjellgard

Marketing Assistant

Tillbaka till nyheter